Chernobyl

Lang gewikt en gewogen, doe ik het wel of doe ik het niet. Uiteindelijk besloten deze trip wel te gaan maken en dan ook meteen intens. 6 Hele dagen van s'ochtends 7.00 tot s'avonds 20.00 uur fotograferen en dat met de hulp van een geweldige gids. Vooraf veel gecommuniceerd over wat we allemaal wilden zien en uiteindelijk heeft hij een prima programma in elkaar gezet voor ons cluppie van 4 personen. Nadat alle vergunningen gecheckt werden, konden we de exclusion zone in en wat was dat bizar..... je hoort er niets, behalve de vele vogeltjes die je begroeten. Eerste dag bezochten we een dorp ver buiten Pripyat. Een schooltje, een kerk, huisjes die verlaten waren, postkantoortje, etc. Officieel mag je niet de gebouwen in  en wordt daar steeds strenger op gecontroleerd door bewaking, Dat weerhield hem er niet van ons wel wegwijs te maken in de gebouwen met alle risisco's van dien.

Daarna hebben we een aantal dagen in Pripyat doorgebracht. Op mij maakte vooral het ziekenhuis met al die bedjes een enorme indruk. Doordat we ruim in onze dagen zaten, konden we op ons gemak fotograferen en ook wat locaties bezoeken die minder gebruikelijk zijn. ( dental clinic, immuniology clinic, sanatorium, yachtclub, barber shop, mortuarium, kinderziekenhuis,nertsenfokkerij) De laatste dag hebben we een bezoek gebracht aan de Duga, een enorm geheim afweersysteem voor Amerikaanse kernraketten. Daar had ik niet zoveel mee. Des te meer met de school daar en het culturele gebouw.  Genieten met een hoofdletter G.! Ook de meeste sporthallen waren prachtig, de verrotte houten vloeren, sommige toestellen die er nog stonden, een herinnering aan mijn opleiding en ik zag die Sovjet turnsters daar  al trainen. Na een verstoppen voor een bewaker, waarbij 2 maatjes 20 minuten in het ballenhok verstopt hebben gezeten, bleek bij checkpoint dat er nog wat problemen waren, die op Oekrainische wijze opgelost werden. Deze hele trip heeft veel indruk op me gemaakt, al was het maar vanwege de stilte, het verval, de grootsheid van het gebied, de straling, de 6 dagen aardappelpuree voor ontbijt, lunch en diner, de bedden en het gezelschap van fijne vrienden en een geweldige gids. Het was TOP! Smaakt eigenlijk naar meer....

Ik besef me dat ondanks een enorme selectie dit eigenlijk teveel foto's zijn, maar is dan nog maar een kleine impressie.